Будь-яка готова СБС крім в’яжучого компонента (цементу, гіпсу), наповнювача (піску, щебеню) містить добавки для сухих будівельних сумішей, часто кількох типів. Це неорганічні речовини різного складу, які змінюють вихідні технічні показники продукту, надаючи йому необхідні властивості: пластичність, підвищену адгезію, морозостійкість, міцність, високу швидкість схоплювання і т.д.

Їх застосування дозволяє істотно поліпшити експлуатаційні характеристики СБС, розширити сферу їх застосування, урізноманітнити асортимент. Сухі будівельні суміші, пропоновані сучасним ринком, обов’язково містять подібні модифікатори, а виробники постійно прагнуть удосконалити їх склад і підвищити ефективність.

Вимоги, яким повинні відповідати хімічні добавки для сухих будівельних сумішей

  • мінімальний розмір часток. Це забезпечує можливість перемішування з основними компонентами для утворення однорідної текстури;
  • сухість. До складу модифікатора не повинна входити вода;
  • хімічна нейтральність. Речовини не повинні змінювати своїх властивостей, вступаючи в реакції з іншими компонентами;
  • здатність до швидкого розчинення або диспергування. Процес створення однорідного розчину повинен займати не більше 10 хвилин в оптимальних умовах зовнішнього середовища.

Класифікація добавок за складом і призначенням

Хімія для виробництва сухих будівельних сумішей розвивається прискореними темпами, що визначає значну різноманітність модифікаторів. Однак їх усі можна розділити на ряд категорій залежно від призначення:

  1. Підсилювачі міцності. Підвищують стійкість конструкції до утворення тріщин при механічних навантаженнях, деформації. З цією метою найчастіше застосовуються фіброволокно, оксид алюмінію.
  2. Пластифікатори. Дозволяють збільшити рухливість СБС при зниженні потреби у воді. В результаті розчин рівномірним шаром розподіляється поверхнею без додаткового розрівнювання. Крім того, підвищується його стійкість до морозу. Найбільш затребувані полімерні добавки для сухих будівельних сумішей: сульфітно-спиртова барда, смоли епоксидні ДЕГ-1, ТЕГ-1 і поліаміни С-89.
  3. Регулятори часу застигання розчину. Вони підрозділяються на прискорювачі та сповільнювачі, які застосовуються залежно від специфіки виконуваних робіт. До їх складу включено солі різних металів, які під впливом цементу, розчиненого в воді, починають виділяти або поглинати енергію, змінюючи температуру розчину.
  4. Стабілізатори. Регулюють в’язкість, перешкоджають розшаруванню СБС, сприяють утриманню вологи з метою подовження терміну служби конструкцій. Це водоутримуючі добавки з полівінілового спирту, ефірів целюлози, модифікованих крохмалів.
  5. Дисперговані полімерні порошки, отримані методом розпилювального сушіння. Вони виконують функції клею, збільшуючи адгезію СБС до базової поверхні. В ході висихання утворюють плівку, яка скріплює наповнювачі, в’яжучу речовину, пігменти.
  6. Повітровтягувачі. Сприяють утворенню піни з метою збільшення обсягу матеріалу для поліпшення еластичності, забезпечення економічної витрати. З цією метою застосовуються мікропіноутворювачі або деревна крейда.

Таким чином, добавки для сухих будівельних сумішей неявно, але максимально ефективно впливають на розвиток будівельної галузі, дозволяючи зводити будівлі і конструкції з максимальним ступенем міцності, довговічності, поліпшеними показниками тепло- і звукоізоляції, відмінною естетичною складовою.

Меню