На етапі будівництва, утеплення каркасного будинку є одним із найважливіших етапів, які забезпечують комфорт проживання у майбутньому. Від того як грамотно продумана технологія виконання робіт, правильно підібрані матеріали багато в чому залежать основні параметри мікроклімату приміщення: температура і вологість. Вони залежать також від рівня організації опалення. Однак неефективна або зовсім відсутня теплоізоляція може стати причиною холоду та вогкості в кімнатах навіть за наявності потужної дорогої системи обігріву.

Сучасний ринок представляє споживачеві найширші можливості вибору як традиційних: мінвата, пінопласт, так і інноваційних рішень: тепла штукатурка для фасаду та внутрішніх робіт. Проте загальні правила організації захисту від низьких температур залишаються незмінними.

Пиріг утеплення

Утеплення каркасного будинку пиріг

Оздоблення теплоізоляцією має виконуватися в комплексі та включати утеплення каркасного будинку зовні (фундамент, фасади, дах) та зсередини (стіни, підлога, перекриття). Технологія виконання цих робіт дещо різниться, проте кількість шарів та порядок їх установки приблизно схожі.

Насамперед необхідно прокласти гідроізоляцію, яка захищатиме поверхні від проникнення вологи ззовні. Для цього може застосовуватися щільна поліетиленова плівка. Далі встановлюється каркас, що є основою для кріплення теплоізоляційних плит. Це може бути обрешітка з дерев’яними рейками, між якими розташовуватиметься матеріал. Зазвичай, товщина утеплення каркасного будинку не перевищує 15 см, проте цей показник може коригуватися залежно від кліматичних умов регіону. Важливо, щоб плити були укладені з невеликим нахлестом, щоб уникнути утворення щілин.

Прокладений шар необхідно додатково захистити від вологості, тому на нього укладається пароізоляційна мембрана з поліетилену. На завершальному етапі поверхню, що утеплюється, необхідно підготувати до чистової обробки. З цією метою зверху пароізоляції фіксуються листи фанери, орієнтовано-стружкові плити (OSB) та ін. Вони дозволяють сформувати ідеально рівну основу для фінішного облицювання, а також захищають теплоізоляцію від механічних пошкоджень.

Матеріали для утеплення

Щоб пиріг утеплення каркасного будинку був досить ефективним, необхідно правильно підібрати матеріали, виходячи з їх переваг та враховуючи недоліки.

Пінопласт

Утеплення каркасного будинку пенопласт

Один із найбільш затребуваних варіантів утеплювача, що завоював популярність завдяки низькій теплопровідності у поєднанні з доступною ціною. Основні плюси:

  • Простий монтаж завдяки мінімальній вазі, можливість розрізання плит на ділянки потрібного розміру.
  • Хороші звукоізоляційні показники, що забезпечують додатковий комфорт проживання.
  • Відсутність поглинання вологи. Завдяки цій властивості будівля не потребує гідроізоляції.
  • Невисока ціна.

Серед мінусів пінопласту варто відзначити:

  • поява неприємного запаху з часом, у зв’язку з цим утеплення каркасного будинку зсередини небажане;
  • низька вогнестійкість;
  • крихкість. Пінопласт може легко пошкодитись від механічного впливу;
  • непроникність повітря, що може провокувати вогкість у приміщеннях.

Вата (мінеральна, скляна, базальтова, кам’яна, ековата)

Цей вид утеплювача має натуральну основу, тому що виготовляється шляхом термічної обробки гірських порід. Переваги вати:

  • Екологічність. Підходить для внутрішніх робіт, оскільки не виділяє токсичних компонентів.
  • Високий рівень захисту від низьких температур.
  • Негорючість. Утеплення стін каркасного будинку мінватою можливе за наявності підвищених вимог до пожежної безпеки.
  • Відсутність процесів гниття на весь термін експлуатації.
  • Паропроникність. Ізоляційний шар забезпечує вільну циркуляцію повітря, що позитивно впливає на комфорт мікроклімату.
  • Серед недоліків мінвати фахівці відзначають гігроскопічність, що потребує додаткового захисту від проникнення вологи. Крім того, вона коштує трохи вище за інші види утеплювачів.

    Пінополіуретан (ППУ)

    Утеплення каркасного будинку Пінополіуретан (ППУ)

    Утворюється в результаті змішування полімерів поліола і діізоціанату, тому не є натуральним матеріалом. Підходить для утеплення фасаду каркасного будинку ззовні. Основні плюси:

    1. Негорючість, що забезпечує високу пожежну безпеку.
    2. Невелика вага.
    3. Довговічність. Термін служби складає від 25 років.
    4. Обтічність. Можливість підлаштовуватись під конфігурацію будь-яких поверхонь.
    5. Можливість формування суцільного шару без стиків завдяки пластичності піни.

    Найбільші недоліки ППУ: виділення їдкого, токсичного диму при пожежі, висока вартість, необхідність наявності спеціальних навичок для нанесення в’язкого складу на поверхню.

    Екопіна

    Ще один різновид утеплювача з пастоподібною консистенцією, який можна наносити на вертикальну похилу поверхню. В її основі полімерна смола та газ-пропелент, які роблять утеплення каркасного будинку піною ефективним та довговічним (понад 25 років). Додаткові переваги:

    • вологостійкість;
    • відмінне шумопоглинання;
    • пароізоляція, що дозволяє будівлі “дихати”.

    Мінуси екопіни: збільшення теплопровідності в ході експлуатації за рахунок випаровування фреону, а також низька стійкість до впливу ультрафіолетових променів.

    Тепла штукатурка – новий тип утеплювача

    Утеплення каркасного будинку тепла штукатурка

    Поряд із традиційними варіантами захисту будівлі від холоду останнім часом набирає популярності нова методика, яка передбачає застосування СБС (сухих будівельних сумішей). В даному випадку вони використовуються не тільки як оздоблення, але і як ефективний теплоізолюючий шар. Тепла штукатурка складається з в’яжучої основи (найчастіше цементу), модифікуючих добавок, і спеціального наповнювача (перліту, вермикуліту, піноскла, тирси і т.д). Саме він забезпечує покриттю низькі показники теплопровідності.

    Як і інші ізоляційні матеріали, тепла штукатурка має свої плюси і мінуси, проте перших набагато більше, ніж других. Серед переваг важливо відзначити:

    1. Мінімально низька теплопровідність.
    2. Простота застосування. По-перше, базову поверхню не потрібно вирівнювати перед накладанням розчину, оскільки він сам виконує цю функцію. По-друге, нескладна технологія нанесення забезпечує можливість виконання робіт навіть новачками у цій справі.
    3. Ефективна звукоізоляція.
    4. Вологовідштовхувальні властивості. Завдяки їм тепла штукатурка не потребує додаткової гідроізоляції.
    5. Економія простору. Шар розчину в пару сантиметрів не поступається теплоізоляційним показникам плиті з пінопласту або мінвати товщиною від 10 см.
    6. Висока адгезія. Надійне, міцне зчеплення із поверхнею практично будь-якої текстури.

    До недоліків такого способу утеплення можна віднести вищі витрати на закупівлю СБС порівняно з попередніми варіантами, а також збільшена вага теплоізолюючого шару.

    Підсумок

    Підбираючи матеріал для облаштування утеплення будинку, важливо підійти до вибору виробника. Теплоізоляційні суміші inTHERMIX від компанії “Альфа Формула” забезпечать надійний захист усіх поверхонь будинку від підлоги до даху від проникнення холоду. Ця тепла штукатурка підійде для внутрішніх робіт, зовнішньої обробки. У її основі мінеральні наповнювачі та добавки природного походження, які не тільки мають високі ізолюючі властивості, але й екологічні, абсолютно безпечні для здоров’я.

    Меню