Будівництво та утеплення будинку з газобетонного блоку

На сучасному будівельному ринку постійно з’являються нові вдосконалені матеріали, зручні у використанні та надійні в експлуатації. Останні роки багатьох забудовників цікавить, як збудувати будинок з газобетону – відносно нового будматеріалу. Він являє собою комірчасту текстуру, що вироблена на основі цементу з додаванням кварцового піску і газоутворювачів, які формують сферичні міні-порожнини всередині цього штучного каменю.

Реалізується він у вигляді блоків, розмір яких значно перевищує цеглу, що сприяє скороченню тимчасових витрат на будівництво будинку.

Будівництво та утеплення будинку з газобетонного блоку

Переваги та недоліки газоблоку

Крім високої швидкості виконання робіт, матеріал має низку додаткових плюсів:

  • Оптимальна міцність .
  • Доступна ціна.Оскільки побудувати будинок своїми руками з газобетону без залучення професіоналів цілком можливо, це значно скорочує супутні витрати.
  • Зручність застосування за рахунок того, що штучний камінь зберігає цілісність і не кришиться.
  • Невелика вага. З одного боку, це спрощує монтаж, з іншого – мінімізує навантаження на фундамент.
  • Відмінні показники теплоізоляції , що забезпечують комфортний мікроклімат у приміщеннях.

Основний недолік будматеріалу – висока гігроскопічність, тобто здатність вбирати вологу. Тому потрібно особливо ретельне утеплення стін газобетону всередині та зовні. Це підвищує собівартість будівлі через значні витрати на ізоляційні матеріали.

Етапи будівництва будинку: розробка проекту

Етапи будівництва будинку газобетону

Найважливіша стадія робіт, що передбачає зіставлення бюджету забудовника, можливостей земельної ділянки, на якій зводитиметься об’єкт, з бажаннями, перевагами власника. Важливо, щоб у ході розробки плану було враховано всі нюанси:

  • загальна площа;
  • кількість поверхів;
  • планування кожного приміщення;
  • спосіб та схема прокладання опалювальних, водопровідних, каналізаційних, вентиляційних комунікацій;
  • розміщення підсобних будівель на ділянці тощо.

Так як побудувати будинок з газобетону можна і самому, то для розробки проекту варто залучити кваліфікованого фахівця. Врахувати всі тонкощі, зробити грамотні розрахунки зможе лише професійний архітектор.

Фундамент – запорука міцності

Будівництво будь-якої будівлі починається із закладання основи. Особливість пористих блоків у тому, що вони недостатньо міцні на вигин, тому вимагають максимальної міцної монолітної бази. Оптимальний варіант – залізобетонна плита, що забезпечує стабільність будівництва, що запобігає виникненню тріщин, зміщенню під час усадки, зсувів ґрунту. Закладка з/б плит можлива двома способами:

  1. Стрічковий. Розбираючись, як самому збудувати будинок з газобетону, необхідно врахувати, що за цією технологією необхідна попередня установка опалубки, яка монтується на м’якій основі із щебеню, піску. Усередині опалубки збирається залізобетонний каркас, окремі елементи якого фіксуються дротом. Потім заливається бетонний розчин.
  2. Стовпчастий. Тут з/б стовпи встановлюються у місцях підвищеного навантаження, тобто по кутах будинку, на перетині майбутніх внутрішніх стін. Конструкції також можна зводити із цегли, каменю. Потім окремі стовпи обв’язуються залізобетонним поясом.

Особливу увагу варто приділити гідроізоляції фундаменту, для чого використовуються руберойд, толь, спеціальна мастика.

Технологія будівництва стін

Технологія будівництва стін з газобетону і утеплення

Так, як будувати будинок із газоблоку необхідно з точним дотриманням рівнів по вертикалі та горизонталі, між кутами майбутньої споруди натягуються мотузки, що слугують орієнтиром. Особливо важливо викласти перший від фундаменту ряд. Кладка починається із кутів периметра. Кожен наступний ряд зміщується по відношенню до попереднього не менше ніж на 8 см, щоб не було швів через всю стіну.

Торці газоблоків мають з’єднання типу “паз-шип”, тому фіксуються без застосування в’яжучого розчину, а просто підганяються гумовим молотком. Окремі ряди вимагають прокладання між ними спеціального розчину. Замішувати бетон з піском – не надійний варіант. Сучасні технології використовують суміші сухі будівельні клейові з точно розрахованим співвідношенням компонентів для максимальної міцності.

Крім того, це оптимальний спосіб того, як зробити зовнішнє утеплення будинку із газобетону максимально ефективним. Розчин із сухої суміші лягає максимально рівно, що дозволяє зробити його шар мінімальним. В результаті конструкція виходить монолітною та захищеною від утворення «містків холоду». Найбільш вдалий приклад таких СБС – продукти серій Warmix, inTHERMIX від компанії Альфа Формула.

На заключному етапі зведення стін передбачається армування 1-го та кожного наступного 4-го ряду металевою арматурою.

Оздоблення будинку

Оздоблення будинку при утепленні будинку з газобетону

Для фінішного оздоблення можуть застосовуватися вентильовані фасади, облицювальна цегла, декоративна тепла штукатурка. Головне, забезпечити гігроскопічний будматеріал паропроникність, тобто. вільне проходження повітря. Це дозволить уникнути утворення конденсату, що спровокує прискорене руйнування будматеріалу, утворення грибка, плісняви.

Утеплення газобетонного будинку

Один із найбільш відповідальних етапів будівництва, який багато в чому визначить комфорт мікроклімату у приміщеннях, довговічність будівлі.

При цьому утеплювачі для стін із газоблоку всередині монтуються за більш простою технологією без застосування будівельних риштувань. Однак у цьому випадку точка роси зміститься в газоблок, що негативно позначиться на довговічності. Тому при монтажі шару ізоляції основний наголос необхідно зробити на зовнішні поверхні. Тоді нульова точка з підвищеним рівнем вологості виявиться у зовнішньому шарі утеплювача. А це краще, тому що оновити зовнішнє облицювання будинку набагато легше, ніж зводити нові стіни.

Який матеріал вибрати для утеплення

Який матеріал вибрати для утеплення будинку з газобетону

Зважаючи на те, що ніздрюваті блоки мають підвищену паропроникність, важливо, щоб утеплювач не поступався їм за цим показником. Розбираючись, як утеплити газобетон, необхідно відразу виключити полімери: пінопласт, екструдований пінополістирол, тому що вони не пропускають повітря і не дозволять будинку дихати. Це зведе до мінімуму теплоізоляційні властивості комірчастого штучного каменю.

Мінвата з натуральних дихаючих компонентів краща, проте має істотний мінус – високу гігроскопічність. Через це вона потребує додаткової гідроізоляції.

Одним із варіантів для обробки газобетонного будинку – теплі штукатурки. Це суха будівельна суміш на основі цементу, піску та головного елемента – перліту. Завдяки цьому вона ефективно зберігає тепло, підтримуючи оптимальний температурний режим у приміщенні.

Додаткові переваги:

  • Простота експлуатації. На відміну від мінвати або пінополістиролу, теплу штукатурку не потрібно кріпити до стіни, забезпечувати захист швів між плитами. Вона лягає рівним суцільним шаром на базову поверхню, запобігаючи утворенню «містків холоду».
  • Паропроникність. Тепла штукатурка плюси та мінуси свої має, проте за основним параметром вона збігається з газоблоком.
  • Висока адгезія , тобто. максимально щільне зчеплення із основою.
  • Гідрофобність. Водовідштовхувальні властивості дозволяють захистити будинок від дії вологи.
  • Відмінна звукоізоляція .

Тепла штукатурка inTHERMIX, що виробляється холдингом «Альфа Формула», поєднує в собі перераховані вище переваги. З іншого боку, її склад повністю екологічний, тобто не містить токсичних компонентів. Таке облицювання для будинку довговічне, не схильне до впливу зовнішніх негативних факторів і доступне за ціною.

Меню