У приватному будинку заливка підлог – це один із обов’язкових етапів внутрішнього оздоблення кімнат. Він необхідний для створення ідеально рівної основи без дефектів, а також для нівелювання можливих перепадів рівнів у різних частинах приміщення.

Що таке стяжка підлоги?

Що таке стяжка підлоги

Вона є проміжним шаром між чорновою основою і фінішним покриттям: керамічною плиткою, ламінатом, лінолеумом, паркетом і т.д. Найбільш поширена суміш для стяжки підлог виготовляється шляхом розведення водою складу із цементу та піску. Тут дуже важливо правильно дотриматися пропорції, оскільки надлишок цементу може зробити її крихкою після застигання, а збільшений вміст піску позначиться на показниках еластичності. Не знаючи, як і чим робити стяжку підлоги, можна придбати готову суміш, пропорції якої вже точно розраховані.

Цей проміжний шар дозволяє вирішити одночасно кілька завдань:

  1. Вирівнювання поверхні, її підготовка до укладання фінішного покриття.
  2. Додаткова тепло-, гідро-, звукоізоляція приміщення.
  3. Можливість монтажу системи опалення підлоги (кабель, труби).
  4. Підвищення рівня потрібної висоти.

Основні правила при заливанні підлоги

Основні правила при заливанні підлоги

Питанням, як зробити стяжку підлоги в приватному будинку правильно, задаються багато власників, оскільки найчастіше цей вид робіт виконується самостійно. Це можливо за умови дотримання низки вимог:

  • Попередня підготовка чорнової основи. На ній не повинно бути тріщин, помітних дефектів;
  • Одержання однорідної консистенції розчину всіх ділянках, де виконується заливка;
  • Гідроізоляційна плівка має укладатися із заходом на стіни;
  • Товщина вирівнюючого шару, повинна визначатися виходячи з наявності теплоізоляції. У цьому випадку необхідно залити щонайменше 4 см розчину;
  • Якщо стяжка на підлогу передбачає установку труб опалення, її товщина має в 1,5-2 рази перевищувати діаметр труби.

Види стяжок

Різноманітність сучасних будматеріалів передбачає наявність кількох варіантів для облаштування шару, що вирівнює.

Цементна або бетонна суміш

Застосовується реалізації напівсухої технології, коли кількість води мінімізується рахунок додавання фіброволокна чи пластифікаторів. Головна перевага: ці матеріали для стяжки підлоги мають малу вагу і швидко застигають.

Самовирівнюючі суміші

Гранично прості у застосуванні. Майстру достатньо розвести водою готовий склад у пропорції, вказаній виробником на мішку, та розлити його по чорновій поверхні. Розрівнювання не потрібно, так як розчин сам ляже ідеальним гладким шаром.

Види стяжок - Самовирівнюючі суміші

Сухі

Не потребують формування розчину і передбачають сухе укладання. Для такої стяжки підлоги застосовуються такі матеріали:

  • листи ДСП, фанери;
  • гіпсоволоконні плити;
  • насип із керамзиту, доменного шлаку тощо.

Такий спосіб не підходить для вологих приміщень.

Теплоізоляційні

У своєму складі теплоізоляційні стяжки для підлоги , крім піску та цементу, містять пористі мінеральні добавки, які утримують тепло в порожніх комірках. Такі суміші реалізуються готовими в упаковках (мішках). Перед заливкою розводяться водою у точній пропорції, позначеній на тарі.

Підготовчі роботи та заливання підлог

Перший етап – підготовка приміщення. З основи видаляється старе покриття, воно очищається, всі дефекти усуваються із застосуванням ґрунтовки. Перед тим як зробити стяжку підлоги, необхідно встановити маяки, якими буде визначатися верхній рівень шару. Для цього в приміщенні робиться розмітка: по всьому периметру проводиться лінія на висоті 1 м. Виходячи з її розташування визначаються перепади рівня чорнової основи.

Маяки є невеликими купками розчину з напрямними, які розміщуються спочатку вздовж стін через кожні 25-30 см, а потім по всьому приміщенню з розподілом його на рівні квадрати. Їхні верхівки повинні бути на одній відстані від розмітки, що визначається за допомогою будівельного рівня.

Якщо застосовуються сухі будівельні суміші , що самовирівнюються , установка маяків не потрібна.

Які матеріали необхідні

Основні матеріали для стяжки підлоги – цемент та пісок, які змішуються у пропорціях від 1:2 до 1:4 (піску більше). Для надання суміші пластичності додаються спеціальні пластифікатори, в домашніх умовах можна використовувати рідке мило. Розведення водою здійснюється до отримання густої в’язкої маси, що сповзає з лопати. Також для виконання робіт знадобляться:

  • клей, мастика;
  • металеві напрямні для встановлення маяків;
  • демпферна стрічка;
  • мотузка або шнур;
  • гарцівка;
  • гідроізолююча поліетиленова плівка;
  • теплоізоляційні плити, якщо планується додаткове утеплення.

Товщина стяжки

Розбираючись, як робити стяжку підлоги, важливо правильно розрахувати її висоту. Мінімальний показник становить 20 мм за умови армування металевою сіткою. За її відсутності товщина збільшується до 40 мм. Для облаштування підлогового водяного опалення із укладанням труб необхідно залити шар заввишки не менше 50-80 мм. Максимальна товщина може становити 150 мм і застосовується у приміщеннях із високим навантаженням на поверхню (склади, гаражі, виробничі площі).

Процес заливання

Попередньо на чорнову основу укладається гідроізоляційна плівка. Так як зробити стяжку підлоги теплою можна за допомогою укладання ізоляції, мати з мінвати або пінополістиролу розкладаються по всій поверхні.

Підготовлений розчин заливається за квадратами, розділеними маячками, і розрівнюється лопатою 2-3 рази. Важливо закінчити одне приміщення протягом дня, щоб уникнути утворення тріщин. Внизу вздовж стін клеїться демпферна стрічка, що нівелює наслідки температурних розширень.

Приблизно через добу після заливання стяжки підлоги забираються маяки. Канавки і можливі нерівності зашпаровуються гарцовкою, після чого поліруються полотером.

Як перевірити якість виконаної роботи

  1. Візуальний огляд на наявність тріщин, нерівностей.
  2. Простукування з метою виявлення порожнин.
  3. Проведення вимірів рівня різних ділянках.

Розчин повністю застигає протягом 3-4 тижнів. Оскільки правильно зробити стяжку підлоги недостатньо, про неї потрібно подбати після завершення робіт. Поверхня поливається водою двічі на день або накривається поліетиленовою плівкою.

Меню