Вибрати оптимальні способи утеплення будинку, будь-то приватне володіння або квартира в багатоповерхівці, означає забезпечити в оселі комфортний мікроклімат, в рази підвищити ефективність системи опалення при одночасному зниженні витрат на паливо, електроенергію. Сучасний ринок надає найширші можливості вибору облицювальних матеріалів, ізоляційних плит для захисту будівлі від холоду. До них відносяться вентильовані фасади, мінеральна і базальтова вата, пінополістирол, пінопласт і т.д.

Порівняно недавно способи утеплення будинку зовні і зсередини поповнилися новою технологією із застосуванням сухих будівельних сумішей (СБС). Тепла штукатурка реалізується у вигляді суміші, склад якої точно розрахований і включає спеціальні мінеральні добавки, що забезпечують високоефективний захист від проникнення низьких температур всередину приміщень. Згідно з інструкцією, суміш розводиться водою в зазначених пропорціях і наноситься вручну або за допомогою спеціальної машини.

Особливість СБС в тому, що вони можуть застосовуватися в якості єдиного матеріалу для утеплення приміщення, тому у власника з’являється можливість вибрати кращий спосіб утеплення будинку, який відповідає його плануванню, розташуванню, кліматичним умовам регіону. Сухі суміші випускаються у великій різноманітності для зовнішнього або внутрішнього оздоблення, для стін і підлоги.

Зовнішнє оздоблення

Для облицювання фасадів будівель використовуються матеріали з особливим складом, який добре протистоїть різним погодним умовам: опадам, вітру, сонячним променям, перепадам температур. Зазвичай тепла штукатурка для зовнішніх робіт включає:

  • цемент в якості в’яжучої речовини. Він відрізняється підвищеною щільністю, стійкістю до зовнішнього впливу;
  • полімери (гідрофобізатори і пластифікатори), поліпшують еластичність суміші, опірність впливу вологи. Дякуючи цьому, технології і способи утеплення стін будинку зовні стають більш надійними, простими в застосуванні;
  • наповнювачі. Компоненти, які формують пористу структуру облицювання для отримання ефекту утримання тепла. Оптимальним варіантом для фасадної обробки, в СБС, служить перліт, вермикуліт і піноскло. Оздоблення фасадів розчинами з сухих сумішей дозволяє забезпечити відмінну ізоляцію при збереженні початкової товщини стін. Застосування цих способів утеплення для каркасного будинку дозволяє одночасно закладати шви будівлі, створюючи монолітну конструкцію, в якій не утворюються “містки холоду».

Додаткові переваги технології:

  1. Мала вага. Шар розчину товщиною близько 5 см не створює помітного навантаження на фундамент, перекриття.
  2. Відмінні захисні властивості. Використання фасадної штукатурки дозволяє продовжити термін експлуатації будівлі за рахунок створення шару, що оберігає від вітру, опадів, сонця, утворення цвілі, грибка.
  3. Порівняно проста технологія нанесення. За умови дотримання рекомендацій виробника по розведенню суміші і підготовці поверхні з обробкою зовнішніх стін теплою штукатуркою впорається і недосвідчений майстер.
  4. Універсальність. «Мокрі» способи утеплення приватного будинку підходять для будівель з будь-якого будматеріалу: цегли, піноблоків і т.д.
  5. Естетичність. У деяких випадках шар фасадної теплої штукатурки замінює фінішний декоративний шар, адже дозволяє створити рівну, гладку поверхню.

Внутрішнє оздоблення

Не менш популярні СБС для обробки поверхонь в приміщеннях. Їх застосування дає цілий ряд переваг:

  • підтримання комфортного мікроклімату з оптимальним рівнем вологості;
  • екологічність. Якісні заводські СБС не містять токсичних компонентів;
  • звукоізоляція. Використання цього способу утеплення будинку зсередини дозволяє значною мірою поглинати зовнішні шуми;
  • гігієнічність. У ізоляційному шарі не заводяться гризуни, не розмножується цвіль, грибок;
  • багатофункціональність. Застосування розчину дозволяє не тільки захистити приміщення від проникнення холоду, але і вирівняти стіни, підлогу, приховати дефекти, тріщини, поглиблення.

Не меншу увагу варто приділити утепленню підлоги, особливо на першому поверсі, де тепло йде на нижчі холодніші рівні: в підвал, фундамент, грунт. Для цієї мети виробники також розробили спеціальні стяжки з ізоляційним ефектом. Найкращим чином вони виявляють себе в тандемі з системами опалення «тепла підлога». Такі способи утеплення підлог в приватному будинку дозволяють зберегти енергію, що генерується гріючими елементами, і направити її вгору для випромінювання в простір приміщення. Крім того, шар стяжки сам рівномірно прогрівається, що забезпечує розподіл тепла по всій площі підлоги. Ці СБС відрізняються підвищеною міцністю, вібростійкістю, підходять під різні типи покриттів: ламінат, керамічна плитка, лінолеум.

При реалізації різних способів утеплення будинку сухими сумішами головне грамотно підбирати матеріали, не використовуючи розчини замішані «на око» в кустарних умовах. Для отримання гарантованого результату варто купувати СБС перевірених марок з точно вивіреним складом і якісними складовими компонентами.

Теплоізоляційні суміші inTHERMIX служать яскравим прикладом такого продукту, розробленого в лабораторних умовах. До нього включені натуральні мінеральні добавки, які створюють легку пористу суміш з високим ступенем міцності і мінімальною теплопровідністю. Її застосування дозволить підтримувати оптимальний мікроклімат в приміщенні протягом тривалого часу.

Меню