Сучасні теплоізоляційні матеріали в будівництві

За значущістю сучасні теплоізоляційні матеріали в будівництві займають одне з чільних місць, оскільки багато в чому визначають показники енергоефективності будівлі, яким в останні роки надається особливо важливе значення. Правильно підібраний утеплювач дозволить істотно скоротити тепловтрати будівлі, зменшивши витрати системи опалення. В кінцевому підсумку це сприятиме раціональному витрачанню енергоресурсів, підвищенню комфорту проживання в будинках, створенню необхідних умов для здійснення технологічних процесів в цехах.

Не менша увага приділяється аспектам безпеки для людини, екологічності. В ідеалі сучасні теплоізоляційні матеріали не повинні містити токсичних компонентів, що вчиняють негативний вплив на здоров’я і навколишнє середовище. Мало які з традиційних видів утеплювачів можуть в повній мірі поєднувати в собі ефективність, безпеку, довговічність і зручність монтажу. Однак нові стандарти вимагають інноваційних рішень.

Сухі будівельні суміші (СБС) як свіжий погляд на утеплення будинків

blog-img1

В останні десятиліття фахівці в сфері будівництва звернули увагу на порівняно нові теплоізоляційні матеріали, що мають кардинально іншу структуру, спосіб застосування, ніж звичні всім мінвата, пінополістирол або пінопласт. Теплі суміші схожі за складом зі звичайними СБС, що використовують для обробки фасадів, приміщень. Однак в них включені спеціальні добавки, що формують пористу текстуру готового розчину. За рахунок наявності пустот досягається ефект утримання поширення температур.

Зазвичай склад СБС для утеплення поверхонь включає:

  1. В’яжучу речовину. Залежно від сфери застосування це може бути портландцемент або гіпс. Перший більше підходить для зовнішніх конструкцій (фасади, фундамент), так як найкраще протистоїть дії зовнішніх чинників, не вбирає вологу, відрізняється підвищеною міцністю. Гіпсові сучасні утеплювальні матеріали застосовуються тільки для внутрішньої обробки, оскільки вони легкі, прості у використанні, швидко застигають. Важливо пам’ятати, що вони не підходять для вологих приміщень, так як надзвичайно гігроскопічна.
  2. Наповнювачі, які створюють ефект теплоізоляції. Спочатку для цього застосовувався вермикуліт. Зараз різноманітність матеріалів істотно розширилося: перліт, зерна пінополістиролу, тирса, піноскло, керамзитова крихта і т.д. Споживач може вибрати наповнювач мінерального або полімерного походження.
  3. Різні модифікатори. Ці добавки дозволяють надати суміші потрібні властивості: пластичність, гідрофобність, стійкість до перепадів температур і т.д.

Чому варто застосовувати нові теплоізоляційні матеріали в будівництві

blog-img2

В ході експлуатації будівель, утеплених за допомогою СБС, був виявлений цілий ряд переваг в порівнянні з традиційними методами:

  • паропроникність. Шари такої обробки вільно пропускають повітря, що забезпечує захист від утворення конденсату, вогкості, цвілі, дозволяє підтримувати оптимально комфортний мікроклімат в приміщеннях;
  • малу вагу. Штукатурки не створюють істотного навантаження на стіни, перекриття;
  • універсальність. Застосування сухих сумішей дозволяє поєднати два етапи робіт: вирівнювання поверхонь і їх утеплення;
  • відмінні декоративні властивості. Новітні теплоізоляційні матеріали не тільки ефективні в плані утримання температури, але і естетично виглядають. Найчастіше вони не потребують фінішної обробки;
  • висока адгезія. Розчин швидко схоплюється при нанесенні на поверхню з будь-якого матеріалу і надійно зчіплюється з нею;
  • пожежна безпека. СБС мають низький ступінь горючості;
  • морозостійкість. Окремі види сумішей витримують до 75 циклів заморозки без видимих пошкоджень;
  • екологічність. Відсутність токсичних компонентів в складі;
  • простота застосування.

blog-img3

Крім того, сучасна ефективна теплоізоляція в вигляді СБС утримує не тільки температури, але і звукові хвилі, тому будівлі з такою обробкою захищені від зовнішнього шуму.

Прикладом такого матеріалу можуть служити теплоізоляційні суміші inTHERMIX, що поєднують в собі перераховані вище переваги. Це легкий екологічний утеплювач з мінеральними добавками, який в залежності від модифікації підійде для різних поверхонь, конструкцій.

У цьому полягає ще одна важлива перевага сухих сумішей. Виробники пропонують варіанти для зовнішнього або внутрішнього застосування.

Меню