Збереження комфортного мікроклімату в приміщенні багато в чому залежить від того, наскільки якісно була проведена теплоізоляція стін. Традиційно для цього використовуються тверді матеріали, які реалізуються в плитах або рулонах: базальтова вата, пінопласт, полістирол, керамзит, мінвата і т.д. Однак порівняно недавно на ринку будматеріалів з’явився новий продукт, що кардинально відрізняється від інших за технічними характеристиками, структурою, способом застосування.

Це теплі штукатурки для внутрішніх робіт, які представляють собою сухі суміші, що розводяться водою в точно визначеному співвідношенні. В їх основі в’яжуча речовина: цемент або гіпс. Перший варіант міцніше, стійкіше до дії вологи, другий – легше і швидше застигає, проте має підвищену гігроскопічність. Тому в приміщеннях з підвищеною вологістю перевагу варто віддати сумішам на основі цементу.

Від звичайної штукатурки теплоізоляція стін всередині приміщення відрізняється комірчастою структурою, яка затримує повітря. Вона створюється за рахунок спеціальних наповнювачів, що додаються до складу:

  • тирса. Легкий, екологічно чистий матеріал, який використовується не дуже часто через посередні ізоляційні показники;
  • пінополістирол. На порядок ефективніше тирси, характеризується невисокою вартістю, однак легко загоряється. В ході горіння виділяє токсичні компоненти;
  • піноскло. Для його виготовлення застосовують кварцовий пісок із середнім ступенем ізоляції, але високим рівнем захисту від підвищеної вологості;
  • перліт. Відмінний наповнювач, стійкий до температурних перепадів, з яким теплоізоляція для внутрішніх стін стає максимально ефективною;
  • вермикуліт. Матеріал, який об’єднав високі показники міцності, пожежної безпеки, стійкості до високої температури. Вважається одним з кращих варіантів наповнювачів.

Сухі будівельні суміші (СБС) для формування теплої штукатурки мають ряд переваг в порівнянні з традиційними твердими матеріалами:

  1. Багатофункціональність. Крім прямого призначення – захисту приміщення від холоду, суміш може послужити для вирівнювання поверхонь, закладення тріщин, нерівностей, западин і т.д. Це відмінний обробний матеріал, який застосовується як в якості основи для нанесення фінішного покриття, так і в якості декоративного шару для стіни. Найчастіше під нього навіть не потрібна грунтовка.
  2. Відмінне зчеплення з основою з будь-якого матеріалу. Завдяки цьому з’являється можливість нанести рівномірний шар без швів, які згодом стають містками холоду. За рахунок цього внутрішня теплоізоляція стін будинку з СБС вважається максимально ефективною.
  3. Простота застосування. Сухий суміш розбавляється водою в пропорції, яка вказується на упаковці. Головне, чітко слідувати інструкціям виробника в плані дотримання консистенції і терміну придатності готового розчину. Технологія нанесення теплої штукатурки мало відрізняється від звичайної, з тією різницею, що товщина шару дещо більше.
  4. Гігієнічність. У теплій штукатурці на відміну від теплоізоляційних плит не заводяться гризуни, комахи. Її склад не сприяє розмноженню грибка, цвілі, інших патогенних мікроорганізмів.
  5. Відмінне шумопоглинання. Рідка внутрішня звукоізоляція і теплоізоляція стін не тільки не пропускає холод і вогкість, але і гасить сторонні звуки з вулиці або з сусіднього приміщення за рахунок пористої структури.
  6. Довговічність. За умови грамотного нанесення тепла штукатурка прослужить не одне десятиліття. У разі пошкодження або руйнування її первісний шар легко реставрується.
  7. Невелика вага. Вироблена з сухих сумішей Теплоізоляція не створює навантаження на внутрішні стіни, перекриття.

Сфера застосування внутрішньої теплоізоляційної штукатурки

Всередині будинків, квартир, офісів теплі СБС можуть використовуватися практично на всіх ділянках, що потребують захисту від низьких температур, вологості, ушкоджень і інших негативних чинників. Розведений розчин застосовують для:

  • вирівнювання стін, інших поверхонь;
  • закладення тріщин, нівелювання виступів, заглиблень;
  • внутрішньої шумо- теплоізоляції підлоги і стель;
  • захисту комунікацій (трубопроводів опалення, водопостачання, каналізації);
  • заповнення невеликих пустот;
  • утеплення дверних і віконних відкосів з метою запобігання проникнення в приміщення протягів.

Важливо розуміти, що для отримання дійсно надійного якісного результату необхідно вибирати СБС перевірених марок, що користуються попитом. Прикладом такого продукту служать теплоізоляційні суміші inTHERMIX, створені із застосуванням інноваційних технологій на основі тривалих високотехнологічних розробок із застосуванням легких мінеральних добавок. Вони забезпечують довгостроковий ефект захисту від холоду, вологи, шуму, не створюючи навантаження на несучі поверхні і не впливаючи на здоров’я.

Деякі фахівці вважають, що штукатурна теплоізоляція внутрішніх стін може бути замішана в кустарних умовах з додаванням компонентів «на око». Робити цього не варто, адже власноруч сформована суміш може бути недостатньо міцною, довговічною, однорідною, що істотно знизить ізоляційні властивості.

Меню